Carrying Capacity Green Livestock Food (HMT)

  • Riswan Riswan Universitas Musamus
  • Heny Vensye Saiya Universitas Musamus
  • Irine Ike Praptiwi Universitas Musamus
Keywords: carrying capacity; forage; grass; legume

Abstract

This research aims to know the carrying capacity, vegetation, feed production getation, and dry
matter of forages Tanah Miring district, Merauke Regency. The research was conducted by gathering
primary data in Tanah Miring District, for 2 months. Feed sample collected by purposive sampling
with quadran 1m. The result showed, Tanah Miring Disctrict, had 5 potential forages, they were :
Paspalum conjugatum with the sar 15,28 % , Paspalum cartilagneum with the SDR 6,29 % , Neptunia
oleraceae with the SDR 8.38 % , Fimbristylis dichotoma with the SDR 4,72 % , and Cyperus halpann
with the SDR 4,46 % , But high potentially as forage is a species of Paspalum conjugatum.
Composition botany found in the field grazing were 55 kind of vegetation consist of 29 kind of torage
grass , 2 kinds of legume and 24 forage other. Carring capacity forage based on production dry
matter (BK) as many as 5.928,39 kg per hectare/year, so in one hectare can accommodate 2.2 ST.
Based on material fresh matter get 118.666,5 kg per hectare/year, can accommodate 1,32 ST/hectare

References

BPS Kabupaten Merauke. 2014. Distrik Tanah Miring Dalam Angka.
Dinas peternakan dan Kesehatan Hewan. 2014. Populast ternak sapi potong. Kabupaten
Merauke
Crowder, LV dan H.R.Chheda. 1982, Tropical Grassland Husbandry, Longman
London & New York 2: 28-29
Klede,M.M, M.R.D.Ratu, dan M.D.S. Randu. 2015. Kapasitas Tampung Hijauan
Pakan Dalam Areal Perkebunan Kopi Dan Padang Rumput Alam Di Kabupaten Flores
Timur Nusa Tenggara Timur. Jurnal Zootek. 35: 340-350.
Manu,A.E. 2013. Produktivitas Padang Penggembalaan Sabana Timor Barat Pastura. 3 25-29.
Nurlaha, Agus Setiana dan Nur Santy Asminaya. 2014. Identifikasi Jenis Hijauan Makanan
Ternak Di Lahan Persawahan Desa Babakan Kecamatan Dramaga Kabupaten Bogor.
Jitro vol. 1 no.1.
Priyanto,D, 2011. Strategi Pengembangan Usaha Ternak Sapi Potong Dalam Mendukung
Program Swasembada Daging Sapi Dan Kerbau Tahun 2014. Jurnal Litbang Pertanian,
30: 108-116.
Rostini, T. 2015. Perbedaan Produktivitas Leguminose Rawa Di Danau Panggang
Kalimantan Selatan Sebagai Hijauan Pakan. Al Ulum Sains dan Teknologi Vol.1 No.1
Subrata, Sena Adi dan Muhammad Faddle Jauhar. 2007. Tingkat Kesukaan Rusa argaSatwa
Dan Cagar Alam Pulau Bawean. Jurnal imu Kehutanan Vol I No 2. Bawean (Axis
Kuhlii) Terhadap Jenis-Jenis Tumbuhan Bahwa Di Sukai
Sutriyono, nanik Setyowati, Hardi Prakoso, Agus Iswanrijanto dan Eko Suprijono.
2009. Nilai Nutrisi Gulma Sawah Dominan di Kawa Bengkulu. Jurnal Sain
Peternakan Indonesia Vol. 4, No 2.
Prihantoro l, Setiawan MA, Qomariyah N, Infitria, Setiana I, Argadyastro Hamdan A,
Pardede R, Ramdani D, Pance DMHK. 2014. Evaluasi Jenis Padang Penggembalaan di
Unit Pendidikan Penelitianntoro I, Peternakan Joglo (UP3J) Kabupaten Bogor. Seminar
Nasional Teknologi peternakan dan Veteriner. Hal 302-327
Setiana,M Agus. 2009. Poła Penyedłaan Hijauan Pakan Ternak Sapi Pedaging Di Kampung
Cikoang, Desa Sakur Jaya, Kecamatan Ujung Jaya, I Kabupaten sumedangi. Seminar
Naslonal Fakultas Petemakan Unpad Pengembangan SIstern Produksl dan Pemanfaatan
Sumberdaya Lokat untuk KemaDdlrtan Pangan Asal Temak. Hal 183-272
Backer,CA. 1973. atlas of 220 Weeds of Sugarcana Felds In Java. Ysel Pres. Director of The
Indonesian Sugar Experment Station Pastura.
Bratawinata,A. 2001. Ekologi Hutan Hujan Tropis dan Metode Analisis Hutan. Departemen
Pendidikan Nasional Direktorat Jendral Pendidikan Tinggi Badan Kerja sama
Perguruan Tinggi Negeri Indonesia Timur
Budiasa. 2005. Hijauan Makanan Ternak. Institut Pertanian Bogor. Bogor.
Prawiradiputra. B.R. 2013. Sistem Produksi Hijauan Pakan di Lahan Kering D Jratunseluna.
Balai Penelitian Ternak 8: 189-195.
Soerjani,M.A.J.G.H. Koestemans and Gembong Tjitrosoeporno. (ed). 1987 Weeds Of Rice In
Indonesia. Balai Pustaka. Jakarta.
Sugeng YB. 2000. Sapi Potong. PT. Penebar Swadaya. Jakarta.
Published
2018-03-16
How to Cite
Riswan, R., Saiya, H., & Praptiwi, I. (2018). Carrying Capacity Green Livestock Food (HMT). AGRICOLA, 8(1), 34-41. Retrieved from https://ejournal.unmus.ac.id/index.php/agricola/article/view/2126
Section
Artikel