The Effect of Feed Form on The Growth Rate of Body Weight Broiler Chickens
Abstract
This study aims to determine the effect of mash feed form, pellets that use adhesives and without using adhesives on the growth rate of broiler chicken body weight. The treatment given in this study is the form of feed, A1: mash form, A2: pellet form without the addition of adhesive and A3: pellet using adhesive. The livestock used was 45 heads. The data were analyzed in a descriptive statistical manner. The results showed that the feed form affected the growth rate of broiler chicken body weight, with regression analysis obtained the equation Y = 364.38x + 192.88 with a correlation value (r) = 0.9882. The average growth rate of body weight in chickens given pelletized feed using adhesive (A3) has a higher value than the treatment of pelleted feed without adhesive and mash, with an average value of body weight growth rate of 387.56 g / head/week. It is necessary to pay attention to the particle size of feed ingredients to guarantee homogeneity. This will affect the nutrients as well as the digestibility of the feed made.
References
Berliana, Nelwida, dan Nurhayati. (2020). Massa Protein dan Lemak Daging Dada pada Ayam Broiler yang Mengkonsumsi Ransum Mengandung Bawang Hitam. Sains Peternakan, 18(1), 15–22. https://doi.org/10.20961/sainspet.v18i1.32174
Bidura, I. G. N. G. (2016). Bahan Makanan Ternak. Universitas Udayana.
Habiburahman, R., Darwati, S., dan Sumantri, C. (2018). Pola Pertumbuhan Ayam Silangan Pelung Sentul Kampung Ras Pedaging (IPB D-1) G4 Umur 1-12 Minggu. Jurnal Ilmu Produksi Dan Teknologi Hasil Peternakan, 6(3), 81–89. https://doi.org/10.29244/jipthp.6.3.81-89
Haidi, J., Handayani, Y. S., Kurniawan, A., dan Alqap, S. (2022). Optimalisasi Operasi Mesin Cetak Pelet MKS-PLT15 Menggunakan Lagrange. ELECTRICIAN –, 16(1), 116–122.
Indriastuti, A. T. ., Praptiwi, I. I., dan Saiya, H. V. (2017). Laporan Penelitian Kajian Kulit Buah Naga (Hylocereuspolyrhizus) pada Pakan Terhadap Kualitas Karkas Daging Babi (Tidak Dipublikasikan).
Listyasari, N., Soeharsono, dan Purnama, T. M. E. (2022). Peningkatan Bobot Badan , Konsumsi dan Konversi Pakan dengan Pengaturan Komposisi Seksing Ayam Broiler Jantan dan Betina. Acta Veterinaria Indonesiana, 10(3), 275–280.
Marzuki, A., dan Rozi, B. (2018). Pemberian Pakan Bentuk Cramble dan Mash Terhadap Produksi Ayam Petelor. Jurnal Ilmiah INOVASI, 18(1), 29–34.
Nugraha, Y. A., Nissa, K., Nurbaeti, N., Amrullah, F. M., dan Harjanti, D. W. (2017). Pertambahan Bobot Badan dan Feed Conversion Rate Ayam Broiler yang Dipelihara Menggunakan Desinfektan Herbal. Jurnal Ilmu-Ilmu Peternakan, 27(2), 19–24.
Nugroho, A., dan Wibowonoto, A. (2017). Kecepatan Putaran Poros Pada Mesin Pembuat Pakan Pelet Berpenggerak Kayuh Sepeda. Teknik, 38(1), 49–57. https://doi.org/10.14710/teknik.v38n1.13803
Panjaitan, I., Tafsin, M., dan Siregar, Z. (2013). Efek Bentuk Fisik Ransum Terhadap Efisiensi Penggunaan Protein Pada Ayam Broiler. Jurnal Peternakan Integratif, 1(2), 165–172.
Praptiwi, I. I. (2006). Karya Ilmiah Pengaruh Lama Peram dan Aras Urea Terhadap Kecernaan Bahan Kering dan Kecernaan Bahan Organik Secara In Vitro pada Amoniasi Ampas Sagu (Tidak dipublikasikan). Merauke.
Praptiwi, I. I. (2012). Pengkajian Penggunaan Pakan Lokal pada Ayam Pedaging Berdasarkan Kualitas Karkas, Pertumbuhan dan Biaya. AGRICOLA, 2(1), 21–32.
Praptiwi, I. I., dan Indriastuti, A. T. D. (2015). Kualitas Ayam Broiler dengan Pemberian Daun Mayana (Solenostemon scutellarioides, L.). Agrinimal, 5(1), 1–5.
Praptiwi, I. I., dan Wahida. (2020). Laporan Penelitian Kualitas Kimia Pelet Pakan Ayam Kampung dengan Konsentrasi Tepung Ikan Duri (Arius. Sp) yang Berbeda (Tidak dipublikasikan). Merauke.
Praptiwi, I. I., dan Wahida. (2021). Kualitas Tepung Ikan di Pesisir Pantai Kabupaten Merauke Sebagai Bahan Pakan. Jurnal Ilmu Peternakan Dan Veteriner Tropis (Journal of Tropical Animal and Veterinary Science), 11(2), 157–164. https://doi.org/10.46549/jipvet.v11i2.146
Praptiwi, I. I., dan Wahida. (2022). The use of nurseryfish meal ( Kurtus gulliver) as local ingredients chicken feed. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, 1107(1). https://doi.org/10.1088/1755-1315/1107/1/012123
Prayogo, W. P., Suprijatna, E., dan Kurnianto, E. (2017). Perbandingan Dua Model Pertumbuhan dalam Analisis Pertumbuhan Itik Magelang di Balai Pembibitan dan Budidaya Ternak Non Ruminansia Banyubiru , Kabupaten Semarang. Jurnal Sain Peternakan Indonesia Vol., 12(3), 239–247.
Rahmana, I., Mucra, D. A., dan Febriana, D. (2016). Kualitas Fisik Pelet Ayam Broiler Periode Akhir Perekat yang Berbeda. Jurnal Peternakan, 13(1), 33–40.
Rocha, A. G., Dilkin, P., Neto, R. M., Schaefer, C., dan Mallmann, C. A. (2022). Growth performance of broiler chickens fed on feeds with varying mixing homogeneity. Veterinary and Animal Science, 17, 1–10. https://doi.org/10.1016/j.vas.2022.100263
Rosmiati. (2019). Penentuan Peleting Durability Index Pada Pakan Pellet Ayam Broiler. Regional Development Industry dan Health Science, Technology and Art of Life, 2(1), 212–216.
Sholahuddin, Sulistya, A., Wijayanti, R., Supriyadi, dan Subagiya. (2021). Potensi Maggot ( Black Soldier Fly ) sebagai Pakan Ternak di Desa Miri Kecamatan Kismantoro Wonogiri Potential of Maggot ( Black Soldier Fly ) as Animal Feed in Miri Village Kismantoro Wonogiri. PRIMA : Journal of Community Empowering and Services, 5(2), 161–167.
Subandriyo, B. (2020). Buku Ajar Analisis Kolerasi dan Regresi. Diklat Statistisi Tingkat Ahli BPS Angkatan XXI, 31.
Subekti, K., Abbas, H., dan Zura, K. A. (2012). Kualitas Karkas (Berat Karkas, Persentase Karkas dan Lemak Abdomen) Ayam Broiler yang diberi Kombinasi CPO (Crude Palm Oil) dan Vitamin C (Ascorbic Acid) dalam Ransum sebagai Anti Stress. Jurnal Peternakan Indonesia, 14(3), 447–453.
Wardhani, W. S., Prima, E., dan Setiarini, F. (2010). Menduga Pertumbuhan Bobot Badan Ayam Broiler StrainLohmann Dengan Pendekatan Model Logistic dan Gompertz. Vrtrinaria Medika, 3(2), 105–108.
Wuri, C. K., Supratman, H., dan Abun. (2015). Pengaruh Temperatur dan Kadar Air Pembuatan Pellet Terhadap Kecernaan Bahan Kering dan Protein Ransum Ayam Broiler Fase Finisher. Stundents E-Journals, 4(2), 1–9.